Galerija

Kontakt-Info

ZUBNA PROTETIKA

FIKSNA PROTETIKA

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih grana dentalne medicine. Nastala je kao potreba da se reše nedostaci jednog ili više zuba nadoknadama koje su podeljene u fiksne i mobilne.

Kao što im samo ime kaže fiksne se fiksiraju za postojeće zube, dok se mobilne ne mogu fiksirati već pasivno stoje na okolnim strukturama noseći na sebi zube.

Metalokeramičke krunice i mostovi 

Metalna osnova je od legure metala na bazi co-hr-mo na koju se stavlja keramika, ili od plemenitih materijala, zlata ili srebra. Nadoknađuje jedan ili više zuba koji nedostaju, cementiraju se i time fiksiraju na preostale zubne strukture. Zubi na koje se fiksiraju metalokeramički radovi trebaju se pripremiti tj. izbrusiti 1.5mm bezmetalne krunice.

Mostovi – nemaju metalnu osnovu i u potpunosti su izgrađeni od keramike, odnosno cirkonije, koji je biokompatibilan i ne iritira okolne strukture. Najsličniji prirodnom zubu i za njega se ne treba brusiti puno, svega 0.4mm. Takođe nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zuba fiksirajući se na neke od preostalih.

Fasete – bezmetalne, najmanje oštećuju zub i zubnu gleđ, biokompatibilne, čvrste, lepo prelamaju svetlost i imaju visok sjaj.

MOBILNA PROTETIKA

Totalna proteza kao rešenje kod pacijenata koji su u potpunosti izgubili zube, a time i greben, odnosno dobar deo vilične kosti. Sastoji se od akrilatne baze u kojoj su postavljeni zubi veštački. Gornja se drži pomoću vakuuma, a donja naleže svojom težinom i konstrukcijom. Parcijalna akrilatna proteza je rešenje za delimičan nedostatak zuba kod osoba kod kojih ne postoji situacija u grebenu i kosti za ugradnju dentalnih implanta.

Wizil ili skeletirana proteza

Za parcijalne gubitke u kombinaciji sa fiksnim radom. Sastoji se od metalne baze i akrilatnog dela sa zubima. Tako rekonstruisan zubni niz i međuvilični zagrižaj omogućava pacijentima, pored vrhunske estetike, odličnu funkciju kod žvakanja i govora i sigurnost i zadovoljstvo u svoj izgled.